Raspberry Pi

Hvad er en Raspberry PI (RPI)?
En RPI er en minicomputer som har samme størrelse som et kreditkort.
Den nyeste version har 4 kernet processor, op til 4 gb ram, WiFi, Bluetooth, GB ethernet og 2 USB 3.0 og 2 x 4K mini HDMI udgange. Alt det betyder oversat, at det en meget anvendelig lille mini PC. Det er ikke nogen spille computer, men kan sagtens anvendes som en ekstra PC i hjemmet. Den bruger ikke ret meget strøm, afhængig af modellen, bruger de fra ca. 20-100 kroner i strøm om året. Der er ikke nogen blæser på enheden, så den larmer ikke.

Hvad kan jeg bruge den til?
Hvis man skal lave et lille sjovt projekt med en raspberry pi, så kan man prøve Pi-hole. Pi-hole er en lille DNS (Domain Name Server) som kan filtrere reklamer og skadelige hjemmesider væk fra netværket.

Hvad er en DNS?
En DNS fungere kort fortalt som en telefonbog for internettet. Når du taster en hjemmeside ind f.eks. www.dr.dk så spørger din computer DNS´en og DNS svare tilbage med en IP-adresse som i det her tilfælde er 95.100.186.72 (Akamai server som dr.dk anvender)

Hvad gør jeg ?
1. Download NOOBS eller Raspbian , som kan hentes gratis.
2. Installere ISO filerne på SD kortet. Se vejledningen her
3. Indsæt SD kort i RPI og tilslut støm og evt skærm. Vent på computeren er startet.
4. Start en terminal og tast “curl -sSL https://install.pi-hole.net | bash“, Så indstalleres Pi-hole. (For mere information se hjemmesiden)
5. I terminalen tast “ifconfig” og se hvad IP-adresse RPI har fået. Skriv denne IP-adresse i en browser. Herfra kan man oprette administrator kodeord.
6. for at få Pi-hole DNS til at fungere, så skal man logge på sin router og indtaste IP-adressen til DNS serveren. Dette sker ofte under DHCP og DNS. Når dette er indtastet, så vil du opleve, at alle forespørgsler nu sker igennem Pi-hole og du vil nu kunne se aktivitet i det “dashboard” som er på den hjemmeside der administrere Pi-hole.

Hvad kan jeg lære af Pi-hole?
Du lærer lidt om hvordan netværk fungere og hvordan internettet fungere. DNS anvendes hverdag og da du skrev navnet på denne her hjemmeside. Du lære, at gennemskue hvor mange forspørgelser der kommer ud fra dit netværk. Du lærer også hvor mange forspørgelser der bliver genereret fra en hjemmeside med mange reklamer.
Pi-hole kan også blokkere for skadelige hjemmesider. Her lærer du, at den bedste måde at stoppe virus (Malware) på, er at ikke besøge skadelige hjemmesider. Dette stoppes inden browseren henter filerne, det stopper Pi-hole og advare dig inden du besøger hjemmesiden.

God fornøjelse.